Zdravé alternativy cukru

Spousta lidí si neumí svůj život představit bez sladkého. Jenže právě sladká jídla a pochutiny mají za následek obezitu, poškozování lipidů v těle nebo zvýšení tlaku. Cukru bychom se tedy měli v nejlepším případě vyhnout. Ovšem určité množství cukru potřebuje nejenom vaše tělo ale především vaše chuťové buňky. Představíme vám několik variant zdravého a přírodního cukru, který lze snadno vyměnit za cukr z cukrové řepy.

  1. Med

Med je výborným a zdravým sladidlem, který můžete použít do nejrůznějších pokrmů studené kuchyně. Na vaření není příliš vhodný, protože při vysokých teplotách se znehodnocuje. Med kupujte vždy u ověřeného včelaře, nebo v obchodě s opravdu kvalitními potravinami.

včelí med

  1. Kokosový cukr

Výbornou alternativou je kokosový cukr https://www.nakliceno.cz/kokosovy-cukr/. Má výbornou chuť a příjemné aroma. Vyrábí se z nektaru kokosových palem a za snížené teploty se vaří do odpaření veškeré vody. Vzniklý granulovaný cukr má podobnou barvu jako třtinový. Obsahuje spoustu prospěšných látek jako je železo, zinek, vápník, draslík či inulin, který zpomaluje vstřebávání glukózy do krve.

  1. Stévie

Stévie je bíle kvetoucí rostlina, pocházející z Brazílie. Její listy jsou mnohonásobně sladší než cukr, proto je zapotřebí používat ji velmi opatrně. Je vhodná do studené i teplé kuchyně. Je vhodná i pro diabetiky a pomáhá snižovat chuť na cigarety a alkohol. Zakoupit ji můžete v nejrůznějších variantách od kapek až po tablety nebo si můžete stévii vypěstovat doma a mít ji tak po celý rok k dispozici.

  1. Datle

sušené datle

Datle jsou výbornou náhražkou za běžný bílý cukr. Obsahují velké množství draslíku, vápníku a železa, příznivě podporuje růst vlasů a nehtů a snižuje krevní tlak. Datle se dají použít pro oslazení smoothie, do jogurtů nebo si z nich můžete připravit výborné sladkosti. Jsou hlavní surovinou pro výrobu RAW tyčinek, které jsou skvělou náhražkou za sladké tyčinky.