Co dělat ve Vídni, bez toho aniž byste utratili jediné Euro

1.       Projděte se po Ringstrasse

Tato ulice Vás provede kolem nejvýznamnějších památek a budov. Začněte v místech, kde se z Dunaje stává Wienflussem a klidným městským parkem projděte přímo na Ringstrasse.

město

2.       Přivoňte k růžím

Hlavní město Rakouska má několik krásných parků. Směrem k Hofburgu je to Volksgarten. Tento menší kousek zeleně je klidný ráj v jedné z nejrušnějších městských čtvrtí. Můžete zde odpočívat a kochat se pohledem na nádherné květiny, fontánky a sochy. Burggarten je jeden z větších parků, který je ideální pro relaxaci na slunci s piknikem. Dále na východ se pak nachází Stadtpark, který vede po obou stranách řeky Wienfluss. V parku jsou rozptýleny sochy slavných vídeňských umělců, spisovatelů a skladatelů.

 

3.       Hofburg

Fantasticky zachovalá císařská rezidence slavná pro ubytování habsburské dynastie. Léta sloužila také jako hřiště pro královskou rodinu. Mnohé z budov účtují vstupné, ale některé části rezidence můžete navštívit zdarma.  Je to například i vstup do kostela St Michael´s a do Augustiniánského kostela.

 

4.       Prohlídka politické historie města

Radnice provozuje prohlídky místností každé pondělí, středu a pátek v 13.00. Prohlídky jsou v němčině, ale jsou doprovázeny anglickými zvukovými průvodci a ukážou Vám politickou historii města.

katedrála

5.       Trh

Známý trh Naschmarkt má své začátky již v 16. st., kdy se zde prodávalo mléko. Dnes má přibližně 120 stánků s čerstvým ovocem, zeleninou, oblíbenými vídeňskými jídly a jídly s celého světa.

 

6.       Mějte se královsky

Oba nejznámější vídeňské paláce účtují vstupné, ale přilehlé zahrady jsou pro veřejnost zdarma. Zahrady paláce Schönbrunn by měly být samozřejmostí při Vaší návštěvě Vídně.

Pro své krásné zahrady byste neměli opomenout také palác Belvedere.

 

7.       Rozmanité kostely

Sedm z vídeňských kostelů můžete navštívit zdarma a žádný z nich si není podobný. V Hofburgu se nachází krásný augustiniánský kostel s vyřezávaným hrobem Marie Christine, jedné z dcer Marie Terezie.  V kostele sv. Michaela můžete obdivovat úchvatný oltář. Mezi další kostely, které byste neměli opomenout, patří Schottenkirche, Maria am Gestade, Kirche am Hof, kostel svatého Petra a Stephansdom.

 

8.       Užijte si vstup zdarma

Mnoho vídeňských muzeí má volný vstup dne 26. října. Nemusíte se ovšem spoléhat pouze na tento jediný den. Své dveře zdarma muzea otevřou také první neděli každého měsíce. Vídeňská městská muzea zahrnují Vídeňské muzeum na Karlsplatz, Muzeum hodin, rezidence známých hudebníků jako Mozart, Beethoven a Strauss a několik městských archeologických vykopávek. Městské muzeum se věnuje historii Vídně od počátečního osídlení až po vídeňskou módu a umění.

 

 

9.       Zentralfriedhof

Centrální hřbitov města je jedním z největších a nejvíce dekorovaných na světě. Zde můžete obdivovat ohromující stavby a památníky. Zde můžete najít prostor pro Vaše rozjímání a uctění památky k Brahmsovi, Schubertovi, Beethovenovi a Straussovi.