Tip na nákup zimní obuvi

Asi úplně nejdříve bychom měli popřemýšlet, jakou obuv vlastně potřebujeme. To znamená, že je vcelku jasné, že má být především určena na zimní období, které vyžaduje teplé obutí, ale na druhou stranu je dobré si ujasnit další parametry. Tím samozřejmě strávíme kratší dobu při hledání konkrétní obuvi. Mezi základní otázky by mělo patřit, kam se bude zimní obuv nosit a také jak často.
zimní boty.jpg
Semišová obuv se rozhodně nechodí na dlouhé výlety, ale na menší vycházky a přebíhání z auta do práce nebo nákupy bude ideální. Stejně tak je třeba uvažovat při koupi hladké kožené obuvi o zakoupení impregnace, jelikož tato kůže není voděodolná a za chvíli by nošení takovéto obuvi bylo na obtíž. Vůbec není na škodu si pořídit i více párů bot a střídat je. V dospělosti noha již neroste, tak většinou, pokud se věnuje obuvi správná péče, nebude u nás v botníku pouhou sezónu, ale pár let.
boty od sněhu.jpg

Vybíráme střih

Každý z nás má jinou postavu a také to platí i na tvar nohy. Takže při výběru se soustředíme nejen na materiál, ale i na střih. Pokud máme široký nárt, tak bude na místě vybrat boty se šněrováním, které se dají pak díky utažení a povolení tkaniček upravit přesně na míru a pohodlí nohy. Pokud máme silnější lýtka, tak je skutečně problém s výběrem bot, pokud zrovna nezvolíme kotníčkový styl. Na druhou stranu se ale dobré se zaměřit na kozačky, které mají zip umístění na zadní straně boty. Nejlépe je si vybrat pak takové, kdy je vsadka ukrytá, ta totiž dokáže kozačky rozšířit pěkně až o pár centimetrů, aniž by to vizuálně budilo nějaký špatný vzhled. Trápí nás velké chodidlo? I to je možné a zrovna nebude řešení si ho uřezávat jako v Popelce. Ovšem pokud zvolíme variantu obuv, která je šitá z několika různých materiálů, tak máme vyhráno. Nepůsobí mohutně a jednolitě jako u jednobarevné, takže na pohled je noha rozhodně menší.
zimní obuv.jpg

Podrážka je důležitá

Musíme si uvědomit, že zima je plná překvapení a patří k ní proměnlivé počasí. Výběr podrážky by se skutečně neměl podceňovat. Například pokud bude příliš hladká, tak na náledí moc daleko nedojdeme, spíš dokloužeme, otázkou zdali v pořádku. Osvědčenější jsou vzorované podešve, které jsou zároveň nejen tvarované, ale také pevné.