Šeříky na naší zahradě


„Koho by nelákalo, utrhnou si pár větviček a vzít si je domů do vázy. Však ony zase dorostou“.To si myslíme, ale není to pravda. Takový jednáním keř šeříku poškodíme a omezíme tvorbu květů na příští rok. Jestli si chceme donést kytičku šeříků domů a chceme, aby nám dlouho vydržela, vezmeme si ostré nůžky, abychom minimalizovali poranění rostliny. Nikdy nestříháme z jednoho místa, ale rovnoměrně z celého keře. Také po odkvětu bychom měli stříhat. Odkvetlá květenství bychom měli odstranit dříve, než se na nich začnou tvořit semena. Pokud to uděláme později, tak nové větvičky vyrůstající z odkvetlého výhonu nám v příštím roce nevykvetou.
okrasný šeřík
V prvé řadě bychom si měli rozmyslet, jakou formou budeme šeříky pěstovat. Každý z těchto způsobů má svoje výhody i nevýhody.
· Můžeme je pěstovat jako klasický keř
· Můžeme je tvarovat do stromových forem
· Můžeme je pěstovat jako přenosné rostliny v nádobách

Je výhodnější sázet již vzrostlé rostliny s bohatým kořenovým balem v kontejneru. Pro výsadbu šeříků je nejvhodnější doba od konce června do konce září. Jsou náročné na dostatečnou a pravidelnou zálivku. Nedokážou si udržet vodu, tak rychle vadnou. Na nedostatek vláhy jsou nejchoulostivější v prvních dvou letech od výsadby. Zároveň také potřebují propustnou výživnou půdu, protože nesnáší přemokření.
růžové květy šeříku
U volně rostoucích keřů nemusíme stříhání věnovat tolik času, stačí jen odstranit odkvetlá květenství a odumřelé výhony. Tyto keře se dobře rozrůstají a zaberou nám v zahradě dost prostoru. Nemívají pravidelný tvar, proto je od prvního roku pravidelně prořezáváme, aby nebyly příliš husté, a zastříháváme nové výhony, aby se rozvětvovaly a bohatě kvetly.

Stromkové formy šeříkůjsou náročnější na péči, jelikož vyhánějí spoustu planých odnoží na kmenu a od kořenů, proto je musíme častěji vystříhávat. Jsou vzhledově atraktivnější než keře.
Pěstování v nádobáchna terase či balkonu je také možné, a pokud máme zasklený balkon, šeříky nám mohou nakvétat již ke konci zimy.